Arhiva

Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije

03.05.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Litvanije Eimutis Misiunasom o evropskim integracijama Republike Srbije i napretku koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo u ispunjavanju obaveza predviđenih Akcionim planom za poglavlje 24 – pravda, sloboda, bezbednost...
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije
Stefanović i Misiunas o evropskim integracijama Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Litvanije Eimutis Misiunasom o evropskim integracijama Republike Srbije i napretku koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo u ispunjavanju obaveza predviđenih Akcionim planom za poglavlje 24 – pravda, sloboda, bezbednost.

„Jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih i unutrašnjepolitičkih ciljeva Republike Srbije je članstvo u Evropskoj uniji. Drago mi je da mogu da kažem da smo u okviru Poglavlja 24 uspeli da ispunimo 51 odsto kriterijuma predviđenih Akcionim planom i u toku je njegovo usaglašavanje sa novim vremenskim okvirima u skladu sa preporukama Evropske komisije“, precizirao je Stefanović. 

Prema njegovim rečima, Srbija je tokom ove i prethodnih godina donela važne zakone koji su omogućili reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Spremni smo da sarađujemo sa državama Evropske unije, ali i drugim zemljama, u borbi protiv potencijalnog terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i svih drugih vidova kriminala “, naveo je ministar.

Stefanović je istakao i zadovoljstvo podrškom koju Litvanija pruža Srbiji na polju evropskih integracija.

„To je važno za zajedničku saradnju ministarstava unutrašnjih poslova, ali i drugih ministarstava dveju zemalja. Mi ćemo nastavimo da budemo posvećeni u razvoju različitih strategija i zakona, da unapređujemo standarde koje naša zemlja i policija imaju i da se trudimo da dostignemo standarde razvijenih zemalja Evropske unije“, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao i da je na sastanku bilo reči o efikasnijoj zaštiti državne granice i IPA projektu, koji finansira EU, a koji se faktički bazira na ojačavanju državne granice i primeni šengenskog modela, odnosno standarda koje za zaštitu državne granice predviđaju zemlje koje su u šengenskom sporazumu.

„To je za nas važno, jer želimo da pri postizanju standarda država Evropske unije, paralelno uz ispunjavanje Akcionog plana za poglavlje 24, ispunjavamo i šengenske kriterijume“, istakao je Stefanović.

Govoreći o saradnji na polju razmene iskustava policija dve zemlje, Stefanović je rekao da je na sastanku dogovorena saradnja predstavnika litvanskih policijskih škola i Kriminalističko-policijske akademije, kao i zajedničke obuke policijskih službenika.

„Pozvao sam kolege iz Litvanije da dođu da razgovaramo o borbi protiv korupcije, koja je važna za Republiku Srbiju. S obzirom da je nedavno stupio na snagu zakon na osnovu koga su formirana posebna odeljenja u sudovima, tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova za borbu protiv korupcije, veoma nam je dragoceno da razmenimo iskustva sa zemljama koje su postigle dobre rezultate u ovoj oblasti “, rekao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Litvanije Misiunas istakao je da su reforme koje Srbija sprovodi izuzetno važne i da je naša zemlja na pravom putu.

„Podržavamo vaše reforme, one nisu zarad Evropske unije i Brisela, već za dobrobit srpskog naroda i vaše zemlje. Članstvo u Evropskoj uniji je ostvarljivo samo kroz ove reforme. Litvanija vas u tome podržava i mogu da potvrdim svoju opredeljenost da ću stajati uz Srbiju u procesu evropskih integracija“, naglasio je Misiunas.

Prema njegovi rečima Srbija i Litvanija su geografski razdvojene, ali imaju  zajedničke interese i izazove.

„Moja poseta je kratka, ali je važna za obe zemlje i vlade i čvrsto verujem da će saradnja između naših ministarstva i ustanova za sprovođenje zakona u budućnosti biti sve bolja i bolja“, rekao je Misiunas.