Arhiva

Stefanović: "Srbija želi mir i stabilnost, ali je spremna da najoštrije odgovori na svakku pretnju

04.06.2017.
„Neki imaju pretenzije prema našoj zemlji, pa čak i prema ovom gradu, ali moraju da znaju da su bedemi ovde čvrsti i da je srpska policija snažan štit svom narodu od svakog ko se drzne da pomisli da je Srbija plen i da nema dovoljno snage. Mi želimo mir i stabilnost, ali smo spremni da najoštrije odgovorimo na svaku pretnju. I to je jasna poruka koju šaljemo“, naglasio je ministar na centralnoj svečanosti dana MUP-a u Nišu...
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je održana na centralnom trgu u Nišu, da Srbija želi mir i stabilnost, ali da je spremna da najoštrije odgovori na svaku pretnju.

„Neki imaju pretenzije prema našoj zemlji, pa čak i prema ovom gradu, ali moraju da znaju da su bedemi ovde čvrsti i da je srpska policija snažan štit svom narodu od svakog ko se drzne da pomisli da je Srbija plen i da nema dovoljno snage. Mi želimo mir i stabilnost, ali smo spremni da najoštrije odgovorimo na svaku pretnju. I to je jasna poruka koju šaljemo“, naglasio je ministar policije.

Stefanović je ocenio da mnogi pokušavaju da ospore rezultate policije i požrtvovanje ogromnog broja ljudi, ali da ih istina demantuje.

„Umesto da poštuju rad i posvećenost policajaca i sve što je urađeno na očuvanju sigurnosti građana, neki ovih dana pronalaze samo loše reči za rad ovih mladića i devojaka u uniformi. To im neću dopustiti. Kao što naš predsednik Aleksandar Vučić voli da kaže „Na kraju je jedino važan rezultat““ naglasio je Stefanović.

Ministar je ukazao da zahvaljujući ozbiljnom i predanom radu i iskazanoj  hrabrosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova svaki građanin u Srbiji, danas, zna da nema zaštićenih, da nema kriminalaca koju mogu da se osećaju sigurno dok diluju drogu, pljačkaju ljude, uzimaju njihovu imovinu ili planiraju da nanesu zlo našoj deci.

„Nema kriminalnih grupa koje ne osećaju strah od policije. I nema onih koji se osećaju lagodno dok planiraju svoja zlikovačka dela. Danas policija u svakom kraju naše zemlje ima ozbiljne akcije kojima se kriminalci iz najopasnijih klanova privode pravdi. Danas oni strahuju od policije i od države koja ima volju i snagu da se sa njima obračuna“, naglasio je Stefanović.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva, Stefanović je naveo da gotovo ne postoji oblast u kojoj nisu ostvareni bolji rezultati i da u mnogim segmentima taj boljitak iznosi i više od 20 odsto.

„Za tri godine zaplenili smo više od 10 tona narkotika. To je deset tona droge manje na ulicama Srbije, u školskim dvorištima, među našom decom. Uhapsili smo više od 400 ljudi koji su pripadnici čak 58 organizovanih kriminalnih grupa“, rekao je Stefanović.

Istakavši da je ukupan kriminal za tri godine, naspram prethodnog perioda, smanjen za 7,5 odsto, odnosno za 25.000 krivičnih dela, Stefanović je precizirao da su požrtvovanim radom, teške krađe smanjene za 23 odsto, a  razbojništva za čak četvrtinu.

U uporednom periodu, kako je naveo, imamo 65 ubistava manje, a maloletnički kriminal je u padu za 22 odsto.

„Rezultati, u našoj misiji da zaštitimo građane Srbije od pošasti kriminala i drugih bezbednosnih pretnji, pokazuju da smo za ove tri godine uradili dobar posao. Dokazali smo da je policija garant stabilnosti i bezbednosti. Očuvali smo sigurnost i potvrdili da smo među najboljima u regionu“, naglasio je Stefanović.

Ministar je ocenio da rezultati koje je policija ostvarila u zaštiti građana od pošasti kriminala i drugih bezbednosnih pretnji, dokazuju da je policija garant stabilnosti i bezbednosti.

„Očuvali smo sigurnost i potvrdili da smo među najboljima u regionu“, rekao je Stefanović, koji se zahvalio svim ljudima iz redova policije za svakodnevni napor koji ulažu da bi Srbija bila sigurna.

„Da bismo zaštitili Srbiju od kriminala, korupcije i terorizma, oslanjamo se na znanje, veštinu i hrabrost naših ljudi. Tu mislim i na policiju, vojsku i sve službe bezbednosti, koje danonoćnim radom štite naš narod. Time ste opravdali poverenje građana, ali izazova ima mnogo“, rekao je ministar policije.

Stefanović je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova poručio da moraju ostati fokusirani i nastaviti putem pravde i poštovanja zakona.

„Moramo adekvatno odgovoriti na sve pretnje. Sedam miliona građana Srbije računa da ćete uvek biti korak ispred kriminalaca“, rekao je ministar i dodao da će Ministarstvo nastaviti sa modernizacijom policije i nabavkom nove opreme.

„Uskoro stiže veći broj patrolnih vozila, videćemo danas u ešalonima i nova i modernizovana borbena oklopna vozila, koja smo obezbedili uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zahvaljujući „Jugoimport SDPR-u“ imamo daleko bezbednija borbena vozila, sa jačim oklopom i boljim naoružanjem“, rekao je Stefanović.

 

Ministar je rekao da je sa „Erbasom“ potpisan ugovor i da će policija dobiti tri nova helikoptera u naredne dve godine.

„Želim ovom prilikom da se zahvalim predsedniku Vučiću na ogromnoj podršci zahvaljujući kojoj su pripadnici policije danas opremljeniji i bezbedniji, spremniji da odgovore na sve pretnje, a zahvaljujući dobroj politici predsednika i Vlade možemo da očekujemo i značajnije povećanje plata za sve pripadnike Ministarstva“, istakao je Stefanović.

Na centralnoj svečanosti Dana Ministarstva unutrašnjih poslova prikazana je sposobnost i obučenost srpske policije u konkretnoj akciji, a građani Niša mogli su da vide i defile pešadijskih formacija i vozila Ministarstva.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jednice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Sektora za vanredne situacije izveli su vežbu u kojoj su pokazali obučenost srpske policije u borbi protiv terorizma.

U ešalonima, u kojima je učestvovalo više od 750 policijskih službenika, predstavljene su organizacione jedincice MUP-a, a građani su mogli da vide oko 100 vozila sa kojima policija raspolaže, među kojima su i borbena oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“.