Arhiva

Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje u borbi protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala

06.06.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa prvim zamenikom direktora – vrhovnog komandanta Federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije (Rosgvardija) Sergejem Melikovim o nastavku i jačanju saradnje u borbi protiv terorizma, ekstremizma i protiv organizovanog kriminala...
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje
Stefanović i Melikov razgovarali o nastavku i jačanju saradnje

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa prvim zamenikom direktora – vrhovnog komandanta Federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije (Rosgvardija) Sergejem Melikovim o nastavku i jačanju saradnje u borbi protiv terorizma, ekstremizma i protiv organizovanog kriminala.

„Za nas su posebno važna iskustva koja Rosgvardija ima sa fenomenom stranih terorističkih boraca, u sprečavanju radikalizacije i sprečavanju izvršenja najtežih krivičnih dela vezanih za terorizam. Ova jedinica se, poput naše Žandarmerije, na teritoriji Ruske Federacije suprotstavlja i najtežim oblicima kriminala i ispunjava zadatke koji se tiču osiguranja bezbednosti i sigurnosti građana Rusije, zbog čega je važna razmena iskustava i u toj oblasti“ rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da se tokom prošlogodišnje posete Centru za obuku Rosgvardije i divizije Deržinski upoznao sa opremom i obukama ove jedinice.

„Danas su oni naši gosti i sa Žandarmerijom dogovaraju modalitete saradnje i vrste zajedničkih obuka koje bi doprinele da naša jedinica bude još efikasnija u sprovođenju svakodnevnih zadataka. Ova poseta je dobra prilika za razmenu iskustava koje jedinice naših zemalja imaju, a koja bi doprinela jačanju bezbednosti i građana Srbije i Ruske Federacije“ zaključio je Stefanović.

Prvi zamenik direktora – vrhovnog komandanta Rosgvardije Melikov istakao je da je ova poseta dobra prilika za pripadnike Rosgvardije da razmene iskustva sa pripadnicima Žandarmerije.

„Mi svakako možemo biti korisni jedni drugima upravo zbog iskustva koje posedujemo“, rekao je Melikov.

On je podsetio da se ove godine u Rusiji održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

„Naša služba aktivno učestvuje u osiguranju bezbednosti svih 11 gradova u kojima će se prvenstvo održati. Ulažemo ogromne napore i spremni smo da se po okončanju prvenstva sretnemo sa srpskim kolegama i sa njima podelimo iskustva u oblasti osiguranja bezbednosti“, rekao je Melikov, koji je srpskoj reprezentaciji poželeo dobar plasman.

Melikov je zaključio da je poseta Rosgvardije Srbiji nastavak saradnje čije je osnove postavio ministar Stefanović tokom prošlogodišnje posete Ruskoj Federaciji.

„Nadamo se da će se ta saradnja nastaviti, jačati i razvijati, tim pre što naše dve države imaju vekovnu saradnju i prijateljstvo“, rekao je Melikov.