Архива

Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола

01.08.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са министром унутрашњих послова Црне Горе Мевлудином Нухоџићем о сарадњи полиција двеју земаља у борби против организованог криминала, а након састанка министри су потписали седам споразума и два протокола о пограничном саобраћају и граничној контроли...
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола
Министри Србије и Црне Горе потписали седам споразума и два протокола

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са министром унутрашњих послова Црне Горе Мевлудином Нухоџићем о сарадњи полиција двеју земаља у борби против организованог криминала, а након састанка министри су потписали седам споразума и два протокола о пограничном саобраћају и граничној контроли.

Стефановић и Нухоџић су истакли да полиције двеју земаља са још интензивнијом сарадњом желе да пошаљу јасну поруку криминалцима – да ће им се супротставити још јаче и још снажније и да ће стати на пут организованим криминалним групама.

„Разговарали смо о актуелним дешавањима на нашим просторима и унапређењу сарадње како би делујући ефикасно, снажно и одлучно осигурали потпуну безбедност наших грађана. У борби против организованог криминала, ми немамо други избор, него да победимо и покажемо грађанима и Србије и Црне Горе да заједничким радом, сарадњом и разменом информација можемо да сломимо организовани криминал и ухапсимо све оне који су организатори или извршиоци неких од најтежих кривичних дела“, истакао је Стефановић.

Он је навео да је Министарство унутрашњих послова Републике Србије изузетно задовољно сарадњом са колегама из Црне Горе и подсетио да је размена информација између два министарства и кроз различите заједничке оперативне тимове свакодневна.

Стефановић је истакао и да ће споразуми о пограничном саобраћају и граничној контроли, који су данас потписани, допринети унапређењу ефикасности рада граничних полиција двеју земаља.

„Када је реч о ирегуларним миграцијама, подсетио бих да то није питање које дотиче само нашу земљу и да за овај проблем мора бити пронађен јединствен одговор на нивоу читаве Европе. Ми желимо да развијамо са комшијама у региону најснажније и најбоље могуће односе и како бисмо уједно и заједнички заузели став, којим бисмо штитили безбедност наших држава, али и допринели стварању једног заједничког европског решења“, рекао је Стефановић.

Он је истакао и да земље из региона дају свој допринос и подршку решењу овог питања, али да је јасно да наше државе не могу бити паркинг за мигранте.

Министар Нухоџић истакао је да је сарадња министарстава унутрашњих послова Црне Горе и Србије интензивна и садржајна по свим питањима која су важна за две земље, пре свега у области борбе против организованог криминала и илегалних миграција.

„Тим питањима ћемо, као и до сада, посвећивати пуну професионалну пажњу и наставићемо да радимо заједнички на јачању борбе против ових претњи које су присутне у наше две државе. Досадашња сарадња и заједничке активности полиција наше две земље дале су значајне резултате на лоцирању лица која се међународно потражују, пресецању канала трговине наркотицима, као и на расветљавању тешких кривичних дела почињених на територији Црне Горе и Србије“ 

Нухоџић је истакао да је заједничка порука са данашњег састанка – да од државе нико није јачи, не може бити јачи и неће бити јачи.

Он је такође прецизирао и да потписани споразуми и протоколи, регулишу режим рада свих шест граничних прелаза на граници Србије и Црне Горе, док ће споразум о прекограничном саобраћају регулисати услове и начин преласка границе од стране становништва пограничног појаса.

„Дефинисали смо овим споразумом 21 прелазно место, за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза. То је веома важно за наше становништво у пограничним општинама, јер ће им бити олакшано кретање и прелажење границе у циљу решавања свакодневних потреба тих људи, рекао је Нухоџић.

Он је подсетио и на присуство српских полицијских службеника током летње туристичке сезоне у Црној Гори, наводећи да такав заједнички рад повећава степен сигурности туриста, али и потврђује пријатељство између два министарства и две државе.