Arhiva

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018"

26.02.2018.
Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić otvorio je danas u Beogradu glavnu plansku konferenciju koja će trajati do 1. marta kao deo pripremnih aktivnosti za organizovanje Međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom "SRBIJA 2018"...
Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija
Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija
Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić otvorio je danas u Beogradu glavnu plansku konferenciju koja će trajati do 1. marta kao deo pripremnih aktivnosti za organizovanje Međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom "SRBIJA 2018".

Vežba će biti održana u oktobru ove godine u zajedničkoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije i Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije koji je glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima za vreme elementarnih nepogoda Organizacije Severno atlantskog ugovora.

Nakon što je poželeo dobrodošlicu prisutnima i podsetio da su poplave 2014. godine pokazale značaj međunarodne saradnje kada je 14 zemalja sa 22 tima i oko 600 spasilaca nesebično pomagalo građanima Republike Srbije, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da se vežba "SRBIJA 2018" organizuje u cilju unapređenja bezbednosti i zaštite života naših građana.

„Predstojeća međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ je terenska civilna vežba koja pruža šansu civilnim strukturama državnih organa koje se prevashodno bave oblašću zaštite i spasavanja da u zajedničkom radu sa timovima iz različitih zemalja provežbaju svoje kapacitete, a sve u cilju jedinstvenog odgovora u vanrednim situacijama. Naš zajednički cilj je unapređenje bezbednosti i zaštita života naših građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa“, poručio je Marić.

On je takođe istakao da je ova vežba prilika da sve institucije koje u Republici Srbiji čine jedinstven sistem  zaštite i spasavanja provežbaju svoje kapacitete za odgovor u vanrednim situacijama, ali i prilika da se upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja.

Posebnu zahvalnost uputio je organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalim ministarstvima i organizacijama u Republici Srbiji na preduzetim aktivnostima kako bi se predstojeća međunarodna terenska vežba adekvatno i kvalitetno organizovala i održala.

Prisutnima se obratio i direktor vežbe ispred Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije Klaudije Zojkaš, koji se zahvalio na dobrodošlici i istakao da se svake godine nacije iz celog sveta okupljaju na ovaj način kako bi zajedničkim snagama uvežbavale odgovor na vanredne situacije.
 
„Ovo nije vojna vežba već vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija koja će omogućiti civilno-vojnim snagama koje su deo prvog odgovora na vanredne situacije da izgrade interoperabilnost a sve u cilju spasavanja života ljudi“, poručio je Zojkaš.

Zojkaš je podsetio na vanredne situacije koje su pogodile Republiku Srbiju prethodnih godina, kao što su zemljotres u Kraljevu i poplave na celoj teritoriji Republike Srbije 2014. godine i istakao važnost saradnje međunarodnih timova.

Osim predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, konferenciji je prisustvovalo i oko sto predstavnika međunarodnih institucija i organizacija iz 29 zemalja koji će uzeti učešće i u pomenutoj vežbi, kao i predstavnici drugih ministarstava i posebnih organizacija Republike Srbije.

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ biće održana u periodu od 8-11. oktobra 2018. godine na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac, gde se očekuje oko 30 timova  iz 26 zemalja i to timovi za spasavanje iz ruševina, medicinski timovi, timovi za spasavanje i rad na vodi i timovi za otklanjanje posledica hemijsko-biološko akcidenta.

Scenario za ovogodišnju međunarodnu vežbu “SRBIJA 2018” pružaće šansu za uvežbavanje međunarodne saradnje i jačanje sposobnosti timova iz različitih država da zajedno provežbaju širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.