Arhiva

Stefanović: Smanjena ukupna stopa kriminala za 19 odsto

28.07.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je policija u poslednjih mesec dana, u cilju podizanja nivoa bezbednosti i sigurnosti građana, preduzela niz mera i radnji prema bezbednosno interesantnim osobama i istakao da, u tom periodu, na teritoriji naše zemlje nije počinjeno nijedno ubistvo koje je posledica obračuna kriminalnih grupa...
Stefanović: Smanjena ukupna stopa kriminala za 19 odsto
Stefanović: Smanjena ukupna stopa kriminala za 19 odsto
Stefanović: Smanjena ukupna stopa kriminala za 19 odsto
Stefanović: Smanjena ukupna stopa kriminala za 19 odsto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je policija u poslednjih mesec dana, u cilju podizanja nivoa bezbednosti i sigurnosti građana, preduzela niz mera i radnji prema bezbednosno interesantnim osobama i istakao da, u tom periodu, na teritoriji naše zemlje nije počinjeno nijedno ubistvo koje je posledica obračuna kriminalnih grupa.

Stefanović je na konferenciji za novinare objasnio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon analize izvršenih krivičnih dela na teritoriji Srbije, naročito sagledavanjem teških krivičnih dela i obračuna određenih kriminalnih grupa, pojačalo prisustvo policije na terenu, što je dovelo do smanjenja ukupne stope kriminala za 19 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Ministar je precizirao da je, kao rezultat tih aktivnosti, zabeleženo i smanjenje imovinskih delikata i razbojništava za oko 25 odsto.

„Što se tiče ubistava i teških ubistava nije izvršeno nijedno ubistvo kao posledica obračuna kriminalnih grupa. Krivična dela sa elementima nasilja, koja su za posledicu imala teške telesne povrede smanjena su za 22 odsto, a što se tiče krađa i teških krađa bilo ih je manje za 16 odsto u odnosu na prethodni mesec“, precizirao je Stefanović i dodao da je zabeleženo i smanjenje krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila za oko 30 odsto.

Prema njegovim rečima sve aktivnosti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodili su u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, Krivičnim zakonom i Zakonom o policiji, kao i drugim pravnim aktima koja se odnose na postupanje policije.

Stefanović je dodao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili Branislava M. (1982), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo iznuda u pokušaju.

Prema njegovim rečima, on se sumnjiči da je oko tri ujutru ušao u kuću osamdesetogodišnjeg muškarca u Ljigu i iz njegovog novčanika uzeo 26.000 dinara i mobilni telefon, a potom ga izveo iz kuće i vezao za dalekovod koji se nalazi u blizini kuće, a nakon toga od porodice tražio otkup od oko dva miliona evra.

Ministar je dodao da je policija tokom ove akcije pronašla i određene predmete izvršenja krivičnog dela.

„Zahvalio bih ljudima iz policije koji su shvatili koliko je važno da se ovakve stvari u našem društvu brzo rešavaju, da se ne dozvoli da bilo ko sumnja i efikasnost policije i da svima koji misle da će bilo koji građanin biti lak plen iznude pošaljemo poruku da se u tome grdno varaju“, naglasio je Stefanović. 

Ministar je dodao i da je policija u Sremskoj Mitrovici rasvetlila i ubistvo pedesetjednogodišnjeg muškarca počinjeno decembra 2013. godine  u Bostunu i uhapsila B.M. koji se tereti da je počinio to delo.