Arhiva

Stefanović: Srbija se po pitanju uništavanja oružja pozicionirala kao lider u regionu

18.04.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović danas je u Ambasadi Francuske prisustvovao sastanku francusko-nemačke inicijative Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem na Zapadnom Balkanu...
Stefanović: Srbija se po pitanju uništavanja oružja pozicionirala kao lider u regionu
Stefanović: Srbija se po pitanju uništavanja oružja pozicionirala kao lider u regionu
Stefanović: Srbija se po pitanju uništavanja oružja pozicionirala kao lider u regionu
Stefanović: Srbija se po pitanju uništavanja oružja pozicionirala kao lider u regionu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović danas je u Ambasadi Francuske prisustvovao sastanku francusko-nemačke inicijative Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem na Zapadnom Balkanu.
 
Predstavljajući izazove sa kojima se Republika Srbija suočava u domenu malog i lakog naoružanja i ostvareni napredak u njihovom savladavanju, Stefanović je naveo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tokom 2017. godine podneli više od 1.250 krivičnih prijava protiv osumnjičenih i oduzeli oko 1.800 komada različitih vrsta vatrenog oružja, oko 24 kilograma eksploziva i više od 47.000 komada municije različitog kalibra.

„Kada je reč o uništenju oružja, sa zadovoljstvom želim da istaknem da se Srbija po ovom pitanju pozicionirala kao lider u regionu. Ministarstvo unutrašnjih poslova samo u 2017. godini uništilo je 18.009 komada oružja. Formirali smo takođe specijalizovani tim posvećen sprečavanju zloupotreba, trgovine i krijumčarenja oružja, municije i opasnih materija, koji deluje na teritoriji cele zemlje i koji čine neki od najiskusnijih pripadnika Ministarstva, sa višegodišnjem iskustvom u kompleksnim međunarodnim istragama“ rekao je Stefanović.

Cilj rada Koordinacione grupe, koja se danas sastala, između ostalog je i implementacija Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2025. godine. Mapa puta je izrađena pod pokroviteljstvom Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, Velike Britanije i Evropske komisije, i biće usvojena na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

Tim povodom, Stefanović je istakao da Republika Srbija pozdravlja održavanje Samita o Zapadnom Balkanu, u Londonu u julu 2018. godine, s obzirom da se ovaj samit održava u okviru Berlinskog procesa, odnosno diplomatske inicijative vezane za proširenje Evropske unije.

„S obzirom da će se na Samitu razmatrati obezbeđenje zajedničkih interesa i prosperiteta čitavog regiona u procesima poput digitalizacije, bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i unapređenje socijalnih odnosa u društvu, očekujemo da će Samit dati nov podstrek celokupnom pristupnom procesu zemalja Zapadnog Balkana. Nadamo se da će ovaj Samit odrediti pravce i prioritete delovanja, kako bi mogli da još više unapredimo procese reformi u našim društvima i što brže postanemo punopravne članice Evropske unije“ poručio je Stefanović.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sastanku je istakao da je jačanje kapaciteta od posebnog značaja za evropske integracije imajući u vidu da se od države kandidata za članstvo očekuje da ispuni određene standarde u svim oblastima, pa i oblasti kontrole malog i lakog naoružanja.

„Republika Srbija, koja je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja sa EU i dva privremeno zatvorila, ove standarde u najvećoj meri već je  ispunila“, istakao je Dačić i dodao da uspešnost primene zakona u ovoj oblasti najbolje ilustruje činjenica da Srbija po pitanju transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja zauzima treće mesto u istraživanju u projektu „Barometar transparentnost“, rekao je Dačić.

Ambasador Republike Francuske Frederik Mondolini istakao je da ovaj događaj predstavlja važan korak u zajedničkoj efikasnijoj borbi  protiv opasnosti ilegalne trgovine oružjem.

„Ovaj projekat potvrđuje odlučnost Francuske i Nemačke, i njihovih bilateralnih i multilateralnih partnera, za produbljivanjem saradnje sa Srbijom u ključnoj oblasti za našu zajedničku sigurnost. Pored opasnosti koju predstavlja za sigurnost građana svih zemalja, upotreba vatrenog oružja u nedozvoljene svrhe predstavlja generalno i pretnju za bezbednost, mir, stabilnost i razvoj. Ove ilegalne trgovine olakšavaju delovanje terorista. Vi znate koliko je Francuska odlučna da se bori, sa partnerima, protiv ovog zla“ rekao je Mondolini, koji je istakao da je Srbija ostvarila značajan napredak u oblasti kontrole naoružanja.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman podsetio je da je Berlinski proces dao mnoge važne inicijative i da će i na sledećem Samitu zasigurno biti dati novi impulsi.

"Posle Samita u Trstu, prošle godine su se Francuska i Nemačka odlučile da pokušaju da koordiniraju borbu protiv ilegalne trgovine oružja na Zapadnom Balkanu. Raduje me što je to naišlo na na podršku naših partnera, a prisustvo dva ministra pokazuje koji značaj Srbija pridaje ovoj temi", rekao je Ditman.

On je istakao da, nažalost, širom sveta, i posebno u postkonfliktnim regionima, postoji previše ilegalnog naoružanja, koji predstavlja rizik ne samo u tim regionima, već mogu biti opasnost po zemlje širom kontinenta.

Ditman je takođe naglasio da zajedničkim snagama treba da se zalažemo za suzbijanje širenja ilegalnog naoružanja.